Spelta ili krupnik se uzgaja već 9000 godina i jedna je od najstarijih poljoprivrednih kultura koja je još uvek u upotrebi. U procesu uzgoja je manje zahtevna prema klimatskim, zemljišnim i agrotehničkim uslovima, zbog čega se manje tretira pesticidima, a samim tim njeno brašno je mnogo „čistije“ u pogledu štetnih materija.Speltino brašno je veoma bogatog nutritivnog sastava, jer zrno spelte obiluje hranljivim materijama.Spelta ima bitno viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica. Zrno spelte u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Naročito je zanimljivo i to da su njena dijetetska vlakna vrlo lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu. Integralno brašno spelte sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih vrsta brašna. Pošto su u speltinom brašnu ti minerali vezani organskim ugljenikom, mogu kompletno da se apsorbuju u organizmu. Speltino brašno sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. U tradicionalnim kulturama, njena izvrsna prehrambena svojstva činila su je namirnicom koja se koristila da se povrati snaga i oporavi organizam čoveka nakon bolesti ili velikih napora.
Speltino brašno obogaćuje svaku smesu brašna za izradu testa. Pošto ima visok sadržaj glutena, može se koristiti za pripremu peciva i testenina bez jaja, a mnogi ljudi koji su alergični na gluten iz pšenice, nisu alergični na gluten iz spelte. Ovo brašno se može koristiti samostalno ili se kombinovati sa drugim vrstama brašna pri izradi hleba, peciva, kolača ili testenine.