Brašno od prosa je visoko hranljiva, bezglutenska namirnica. Lako je svarljivo, jedna je od najmanje alergenih namirnica uopšte, pa se preporučuje svima bez ograničenja. Blagog je, lagano orašastog ukusa, sa sadržajem belančevina skoro 15 odsto, bogato vitaminima B kompleksa, vlaknima i mineralnim materijama. Ima izuzetno visok sadržaj gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma.
Redovno korišćenje namirnica od prosenog brašna utiče na ojačavanje bubrega, slezine i pankreasa. Najbolja žitarica protiv prekomernog rasta kandide (Candida albicans). Sprečava rast i razvoj bakterija. Fungicid je. Pomaže kod prevencije pobačaja. Pročišćava kožu, i utiče na lep ten, jača kosu i nokte.
Uputstvo za pripremu:Prvo sipati suve sastojke, blago ih izmešati, pa dodavati postepeno vodu dok testo ne bude glatke i mekane strukture, kao kod zamesa za proju. Potom dobijeno testo izliti u prethodno premazan kalup ili tepsiju sa dubljim ivicama i ostaviti na toplom mestu 40 min da naraste. Zagrejati rernu na 230°C i staviti hleb oko 30 min da se peče, dok se ne dobije korica zlatno-žute boje.