Svezi mango lekovita svojstva.Jača i štiti imunitet – Ako želite da učinite nešto za svoj imunitet, uključite mango u svakodnevnu ishranu. Mango je pun beta-karotena, a daleko najefikasnija konverzija u vitamin A je upravo iz beta-karotena – snažan antioksidant koji štiti organizam od upala,Uklanja probavne tegobe – Bogat je dijetalnim vlaknima, zbog toga se preporučuje u slučaju usporene probave. Ovo voće sadrži i probavne enzime koji smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane kiseline.Poboljšava rad mozga – Mango je pun vitamin B6, koji je odgovoran za funkcioniranje nervnog sistema i mozga. Štaviše, vitamin B6 pomaže u formiranju nekoliko neurotransmitera u mozgu, odgovornih za zdrav i miran san, i utiće na raspoloženje. Amino kiselina glutamin iz manga jača koncentraciju i poboljšava memorijuPomaže kod anemije – Zbog visokog udela gvožđa, mango se preporučuje svima koji pate od anemije, a posebno trudnicama i ženama u menopauzi. Trudnice, kojima su lekari propisali dodatke ishrani sa gvožđem mogu deo svojih potreba za ovim elementom zadovoljiti jedući ukusni mango.Štiti kožu – Mango je efikasan za rešavanje problema začepljenih pora na koži. Ako imate problema s aknama, konzumacija manga će vam koristiti. Uklonite pulpe manga i primenite na koži oko 10 minuta pre pranja. To će učiniti kožu mekom i sjajnom.Bolji seks – Vitamin E koji je obilno prisutan u mangu pomaže pri regulisanju polnih hormona i jača seksualni nagon.Protiv dijabetesa – Nedavna studija je pokazala da se životinjama koje su svakodnevno (kroz period od 12 nedelja) konzumirale deset grama smrznutog i dehidriranog manga, snizio nivo šećera u krvi. Ovo otkriće bi moglo da pomogne pacijentima s dijabetesom u kontroli glukoze u krvi.
Kandirani mango je najbolje konzumirati za doručak uz pahuljice kako bismo povećali energetsku vrednost obroka. Može se dodavati u kolače, mafine ili se mešati sa koštunjavim voćem, čime dobijamo zdravu i ukusnu užinu.Kandirano voće je zaslađeno šećernim sirupom i nije preporučljivo za ishranu dijabetičara.