Laneno seme ima veliku nutritivnu vrednost i prirodan je izvor nezasicenih masnih kiselina,minerala i vlakana.Stiti od srčanih bolesti, pomaže u snižavanju holesterola i visokog pritiska. Preporučuje se kod angine pektoris, psorijaze, snižava rizik od raka dojke, debelog creva i prostate i stimuliše estrogen kod žena u menopauzi. Samo 40 g mlevenog semena lana svakodnevno može da smanji pojavu valunga za 50%, poboljša raspoloženje i smanji bolove u mišićima i zglobovima kod žena u menopauzi. Redovno korišćenje lanenog semene jača imunitet.Laneno seme sadrži veliku količinu sluzi koja je voma korisna, prvenstveno onima koji pate od opstipacije, odnosno zatvora.Lan je izuzetno bogat esencijalnom omega 3 masnom kiselinom.Tu masnu kiselinu naše telo ne može samo proizvesti , već je moramo uneti hranom. Ova kiselina,za razliku od drugih masnih kiselina je dosta retka u našoj hrani; a lan je namirnica koja daleko nadmašuje sve ostale po količini omega 3 masne kiseline koju sadrži. Omega 3 masne kiseline su važne za mnoge funkcije u našem telu: za pravilan rast i razvoj deteta, imaju zaštitnu ulogu protiv srčanog infarkta i moždanog udara,smanjuju sklonost infekcijama, jačaju imunitet, pružaju određenu zaštitu protiv autoimunih bolesti, smanjuju rizik za određene vrste raka. Nedostatak Omega 3 masnih kiselina je česta pojava koja za posledicu može imati umor, suvu kožu, ispucale nokte, tanku i ispucalu kosu, opstipaciju, bolove u zgolobovima, artritis, depresiju i hormonsku neravnotežu.
Semenke lana pre upotrebe samleti .Mogu se mesati sa jogurtom i suvim vocem i koristiti kao dodatak u salatama i musliju.Priprema lanene sluzi :10g lanenog semena pomesati sa 150Semenkeml vode i ostaviti potopljeno 12 sati .tecnost dobro izmesati ,procediti i dobijenu sluz popiti.