Opis proizvoda:
Primena proizvoda
Naut je veoma važna komponenta makrobiotičke ishrane. Veoma je bogat biljnim vlaknima, pa zato pomaže u regulaciji nivoa triglicerida i holesterola u krvi i “čisti” krvne sudove.Naut ili slanutak (Cicer arietinum) ili leblebija (kada su semenke pržene ili pečene) je mahunasta belančevinasta biljka koja predstavlja visokovrednu namirnicu. Seme nauta, slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10% – 20%) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od nauta su propržene semenke, leblebije, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Pržen i samleven naut odlična je zamena za kafu.
Leblebija sirova (naut) najviše se upotrebljava za pripremu kuvanih jela. Sa Bliskog istoka nam dolaze jako ukusna jela, kao što su humus i falafel.Za pripremu kuvanih jela, potrebno je znati da je količina sirove leblebije jednaka njenoj duplo kuvanoj količini, što znači da će vam za neki recept biti potrebna pola šolje sirove leblebije da biste dobili šolju kuvane. Takođe, pre kuvanja najbolje je ostaviti sirovu leblebiju preko noći da odstoji u hladnoj vodi kako bi se brže i lakše skuvala.Ako ste vegetarijanac ili vegan, trudite se da vam ishrana bude što raznovrsnija i obavezno kombinujte leblebiju sa integralnim žitaricama, jer takav obrok ima sve potrebne aminokiseline.