Livadski – cvetni med je prirodni pčelinji med sa ekološki čistih terena Homoljskih planina i Deliblatske peščare. Sadrži više eteričnih ulja i deca ga rado jedu. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, kod respiratornih tegoba izazvanih gram-negativnim bakterijama, kod ginekoloških oboljenja i avitaminoza. Cvetni med pčele počinju da sakupljaju već u rano proleće, sa biljaka i stabala kao šta su maslačak, trešnja, šljiva, jabuka i ostalog livadskog i poljskog cveća. Cvetni med izuzetnog je ukusa, prepun vitamina, minerala, elementa u tragovima.
Cvetni med vole svi, od dece najranijeg doba pa do starijih ljudi, zbog njegovog specifičnog ukusa. Jača imuni sistem u najširem spektru. Cvetni med je malo aromatičniji od bagremovog i veoma je blag za želudac. Sakupljan je sa više desetina vrsta cveća, pa se preporučuje kod svih tegoba. Pogoduje disajnim putevima, smiruje želudac, pa je pogodan za razvoj dece već od najranijeg doba.
Livadski cvetni med se dobija iz različitih vrsta cveća, zavisno od podneblja. Blagog je ukusa. Preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, kod sezonskih alergija i alergijske astme. Uvek je bolje uzimati cvetni med iz vaše okoline.
Ako bismo se više pridržavali izreke „med hrani i od mnogih bolesti brani“ manje vremena bismo provodili po čekaonicama u domovima zdravlja. Stručnjaci kažu da bi svakoga dana trebalo da pojedemo onoliko grama meda koliko imamo kilograma, podeljeno u dve-tri doze.
Najbolje je da se uzima 15-30 minuta pre jela sa mlakom vodom ili čajem ili da se stavi ispod jezika da se lagano istopi. Za spavanje je bolje razmutiti kašiku meda u mlakom mleku. Da ne bismo preterali sa dozvoljenom dozom, treba znati da kašikom može da se zahvati od 28 do 30 grama meda, a kašičicom oko 15 grama.