Kondenzovano mleko je inače konzervirano mleko, gušće nego obično, ne zaslađeno i koristi se za pripremu određenih poslastica ili kao dodatak za kafu. Kada je nastalo kondenzovano mleko? Još u 19 veku U Americi moreplovci su želeli da mleko ostane duže sveže i traje, s obzirom da je lako kvarljiva namirnica, došli su na ideju da prokuvaju mleko. Pošto su domaćice imale problem da nađu konzervirano kondenzovano mleka, snašle su se i napravile domaće kondenzovano mleko. Kondenzovano mleko nastaje uklanjanjem oko 60% vode iz običnog mleka.Kondenzovano mleko i zaslađeno kondenzovano mleko su dve vrste kondenzovanih mlečnih proizvoda. Zaslađeno kondenzovano mleko je slađe, jer sadrži dodani šećer.
Nedovoljna težina je faktor rizika za: infekciju, demenciju, pa čak i smrt. Ako pokušavate da se ugojite, želeli bi ste da to učinite na zdrav način, kako biste izbegli druge zdravstvene probleme povezane sa lošim navikama u ishrani.
Kondenzovano mleko može vam pomoći da zdravije dobijete težinu zbog visoke koncentracije hranljivih materija i nedostatka dodatog šećera. Upravo taj prekomerni šećer je povezan sa razvojem srčanih oboljenja i dijabetesom tipa 2 kada se konzumira prekomerno.
Osim što možete da ga pijete, možete ga koristiti i za pripremu raznih jela. To može biti: pire krompir, ovsene pahuljice, supa…dodatak kafi,kolacima,kremovimaOsim toga, kondenzovano mleko je obogaćeno vitaminom D, a ponekad i vitaminom A. Prirodno je bogato mineralima, poput kalcijuma i fosfora, koji su neophodni za zdravlje kostiju.