Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen nadzemni deo biljke (Millefolii herba)
Hemijski sastav : Herba hajdučice sadrži flavonoide, etarsko ulje (sa najmanje 0,02% proazulena), alkaloide, germakranolide, poliacetilene, triterpene, sterole, cijanogene glikozide, organske kiseline i šećere
Upotreba : Kao sredstvo za olakšavanje tegoba organa za varenje, za poboljšanje apetita, eliminisanje gasova, regulisanje lučenja žuči, kod bolova i grčeva u stomaku, kod amenoreje
Takođe se koristi : U narodnoj medicini za kupke kao antiseptik i sredstvo protiv upala
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima : Kao i ostale biljke iz porodice Asteraceae, može da izazove alergijske reakcije.
Način pripreme i upotrebe čaja : Jednu kafenu kašičicu herbe hajdučke trave preliti šoljom (200ml) klučale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.