Proseni griz se dobija mlevenjem zrna prosa. Spada u bezglutenski proizvod. U 100 g prosa ima 8,7 g vode, 11 g belančevina sa važnim aminokiselinama – argininom, lizinom, histidinom, tirozinom, cistinom i triptofanom, zatim 4,2 g masnoće, 72,9 g ugljenih hidrata i 8,5 g vlaknaste materije. Od minerala tu su kalcijum (8,0 mg) fosfor (285 mg) gvozđe (3,0 mg), natrijum (5,0 mg), kalijum (195 mg), a od vitamina tiamin (0,42 mg), riboflamin(0,29 mg), nijacin (4,7 mg), vitamin E (0,18 mg). Kalorijska vrednost mu je 378 kcal.Proso pomaže pravilnom radu i hrani pankreas, slezinu i želudac. Posebno je blagotvoran kod dijabetesa i hipoglikemije, pa se široko primenjuje u dijetalnoj ishrani dijabetičara. Izuzetno je koristan za dobro varenje i zdravlje creva jer je izuzetno bazna odnosno alkalna žitarica. Crevnim bakterijama proso pruža potreban hranljivi supstrat i time potiskuje razvitak bakterija koje uzrokuju truljenje. Korišćenje ovog proizvoda se preporučuje kod tegoba sa kiselom krvi (acidoza), lošeg zadaha, upale kože. Odličan je lek i protiv taloženja štetnih materija kod reumatizma i gihta.
Griz od prosa je lako svarljiva i jedna je od najmanje alergenih namirnica, pa se preporučuje skoro svima bez ograničenja.Proseni griz je nasao veliku primenu kod male dece ,jer ne sadrzi gluten,jako lako se priprema i moze se pripremati i kao slanii kao slatki obrok.