Inulin je prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije u našim organima za varenje. Kao hrana dobrim bakterijama, inulin utiče na povećanje njihovog broja, odnosno na smanjenje broja loših i patogenih bakterija i tako doprinosi našem opštem zdravlju.
Inulin je prirodno, rastvorljivo, dijetalno vlakno koje potiče od korena biljke cikorije i ima naučno dokazane prednosti, a može se koristiti kao zdrava zamena za šećer i masti u redovnoj ishrani.Naš organizam ne vari inulin i on počinje da se razlaže tek kada dospe u debelo crevo pod dejstvom enzima koje stvaraju bakterije koje se prirodno nalaze u toj sredini i koje ga koriste kao svoju hranu.
Inulina - povećava apsorpciju kalcijuma u organizmu, mineralni sadržaj kosti i gustoću koštane mase
- ublažava simptome zapaljenja debelog creva i pozitivno utiče na probavu
- kontrola telesne težine usled manjeg ukupnog kalorijskog unosa i većeg osećaja sitosti
- pomaže kardiovaskularno zdravlje: povećan unos biljnih vlakana deluje na sniženje krvnog pritiska
- smanjuje pH vrednosti kiselodti organizma
- utiče na bolji imunitet kroz bolju apsorpciju mikronutrijenata u organizmu