Surutka je zdrava i hranljiva namirnica, koja nastaje kao nusproizvod proizvodnje sira. Predstavlja pravu riznicu minerala. Najzastupljeniji minerali su natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, kobalt, bakar i molibden.
Surutka protein sadrži sve esencijalne aminokiseline.Redovnom upotrebom, mogu se umanjiti brojni zdravstveni problemi. Proteini iz surutke smanjuju nivo štetnog holesterola, smanjuju nastanak zubnog kamenca, regulišu crevnu floru, utiču na regulaciju jetre, podižu imunitet. Preporučuje se u ishrani sportista, dece, starijih osoba, trudnica, doilja. Surutka ima veoma nisku kalorijsku vrednost tako da se može koristiti i u redukcionim dijetama.
S obzirom na nisku kalorijsku vrednost mogu je koristiti i osobe na redukcionim dijetama, čime se sprečava deficit hranljivih sastojaka. Surutka u prahu se vrlo jednostavno koristi. Dodavanjem u obrok poboljšava se njegova hranljiva i biološka vrednost.
Jednu vršnu kašiku (12gr) surutke u prahu rastvoriti u 2 dl hladne ili tople vode ili jogurta. Može se dodavati supama, čorbama, musliju, voćnim šejkovima ali i testu za izradu hleba i peciva čime se povećava biološka vrednost.