Laneno ulje je nerafinisano ulje dobijeno postupkom hladnog ceđenja neoljuštenih, sirovih semenki žutog lana na savremenim pužnim presama. Iako je lan jedna od najstarijih gajenih kultura, tek poslednjih decenija ponovo ulazi u širu upotrebu. Svoju zasluženu popularnost duguje činjenici da je najbogatiji billjni izvor omega 3 masnih kiselina. Ove esencijalne masne kiseline postale su deficitarne u ishrani savremenog čoveka tokom poslednjih pedesetak godina, rezultirajući, naučnici smatraju, u povećanoj stopi kardiovaskularnih oboljenja.Zahvaljujući svom protivupalnom dejstvu, omega 3 masne kiseline: pospešuju kardiovaskularno zdravlje pomažu u održavanje normalnog funkcionisanja digestivnog trakta (tradicionalno se koristi kao laksativ)podržavaju zdravlje kože, kose i noktiju. Laneno ulje je neophodan sastojak Budvig protokola dijete koju je razvila dr Johana Budvig za prirodnu prevenciju i lečenje mnogih savremenih bolesti.
Upotreba:laneno ulje se može koristiti kao salatno ulje ili se može piti 1-2 kašike dnevno. Preporučuje se uz obroke bogate proteinima (po Budvig dijeti najbolje uz mladi sir).