Spelta je drevna žitarica široko poznata po svojim zdravstevnim i lekovitim svojstvima. Spelta ima široku primenu,između ostalog jer mnogi ljudi koji su alergični na pšenicu nisu alergični na speltu. Spelta sadrži u idealnom odnosu belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. U sebi sadrži vitamine uz grupe B, magnezijum, cink, gvožđe, mangan, bakar i selen. Dijetetska vlakna spelte su lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu te predstavlja odličan izbor za one sa lošim varenjem,a takođe je visok izvor proteina, pa pomaže izgradnji mišića i oporavak ćelija. Spelta sadrži gluten u malim količinama koji je topljiv u vodi i kada se zagreje postaje lakše probavljiv za razliku od glutena iz pšenice. Ona ima više vitamina B kompleksa od pšenice, više K vitamina, bogatija je proteinima i ima veliku količinu jednostavnih i složenih ugljenih hidrata, koji su važan činilac za stimulisanje imunološkog sistema.
Od spelta zrna moze se praviti preukusna kasa sa bademima ili lesnicima,koja je idealno izbalansirana sa nutrijentima i za decu i za odrasle.