Suncokretovo seme je prirodni izbvor vitamina B grupe,nezasicenih msanih kislina,i minerala kao sto su fosfor,kalijum i gvozdje.pecenjem na niskoj temperaturi ,u suvom tiganju ili plehu,dobija se zdrava grickalica.Suncokretovo seme sadrži sve esencijalne aminokiseline u znatnoj količini. Od masnoća koje se nalaze u suncokretovom semenu, 50% ih je mnogostruko nezasićenih, od kojih najveći procenat otpada na esencijalnu linolensku masnu kiselinu kao važnog preteču omega 6 masnih kiselina, za koje je poznato da snižavaju razinu holesterola u krvi. Oleinska kiselina je, kao važna jednostruko nezasićena masna kiselina, također zastupljena u znatnom postotku.Suncokretovo seme sadrži veću količinu vitamina E (50 mg/100gr), što je veoma važno zbog mnogostruko nezasićenih masnih kiselina, koje uz ovaj vitamin, koji je antioksidant, neće stvarati kancerogene slobodne radikale
miljene su grickalice i učestali dodatak hlebu, mogu biti odličan dodatak žitaricama, jogurtu ili salati od tune ili piletine. Obična pečena jaja će dobiti poseban ukus ako im se dodaju semenke suncokreta. Propržene i samlevene semenke upotpuniće i razna variva i soseve. Za povećanje broja spermatozoida najbolji je L-arginin kojeg prilično sadrži seme suncokreta, pa se preporučuje konzumiranje 60 g semenki suncokreta dnevno, nekoliko meseci.