Opis proizvoda:
Primena proizvoda
Tako je razlika između crnog i zelenog čaja zapravo u stepenu fermentacije, odnosno oksidacije. Kod crnog čaja ovaj proces je doveden do kraja, zbog čega i ima tamnu boju, ponekad čaj i crvenkastu. Ukus crnog čaja je specifičan jer nastaje od fermentirnih sokova punih arome, koji se sušenjem zadržavaju u listu, dok se oslobađaju samo kada se potope u vrelu vodu.Najveća razlika između zelenog i crnog čaja je u količini kofeina koje poseduju. Što je duža fermentacija čaja to je veća količina kofeina u njemu. Upravo je to razlog zbog kog se mnogi odlučuju za crni čaj umesto za kafu kada im je potreban kofein.Kofein koji se nalazi u crnom čaju utiče na koru velikog mozga, zahvaljujući čemu bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Uz pomoć kofeina u crnom čaju lakše se uči, pamti, komunicira, dok se smanjuje osećaj umora i pospanosti.Osim pomoći pri obavljanju intelektualnih radnji, kofein u crnom čaju utiče na rad mišića i na reflekse, što je posebno značajno za sportiste i za osobe kojima su (na primer zbog posla) važne brze reakcije.
Crni čaj priprema se tako što se kesica ili ravna kasicica čaja preliju ključalom vodom i ostave da odstoje tri do pet minuta, u zavisnosti od željene jačine čaja. Po isteku vremena čaj spreman je za upotrebu.Priprema crnog čaja se završava dodavanjem raznih sastojaka, kao što je limun, đumbir, med, šećer, a u nekim zemljama je popularno dodavanje mleka. Mleko kao dodatak crnom čaju popularizovali su Englezi, mada se čaj na ovaj način tradicionalno pije na Tibetu, u severnim provincijama Kine i Mongolije. Ukoliko ste alergični na kravlje mleko ili volite da ispobavate nove ukuse, umesto njega možete koristiti sojino ili mleko od pirinča.