Lan je najbolji i najzdraviji dostupni izvor omega-3 masnih kiselina (45-60%), dvostruko više od ribljeg ulja. Bogat je topivim vlaknima. Sadrži vitamine: A, B i C, a od minerala sadrži: gvožđe i cink, kao i visokokvalitetni protein lignin (antioksidant) i to mnogo više nego bilo koja druga namirnica koja ga sadrži, uključujući pšenične mekinje, heljdu, raž, ovas, proso i soju.Lan meveni pomaže u regulisanju varenja, reguliše nivo holesterola, stabilizuje nivo šećera u krvi, štiti srce i krvne sudove. Lan mleveni se može koristiti sa jogurtom, mlekom, medom, malteksom, uz musli, uz kuvane žitarice ili dobro prožvakati uz dosta tečnosti.
Laneno seme može da se posipa po gotovo svakoj hrani. Meša se sa muslijem, jogurtom, supom, pudingom, blendiranim voćem, šejkovima. Dodajte ih u testa kad mesite hleb ili pravite mafine. Lan semenke, takođe, mogu poslužiti kao zamena za jaja u Vašim omiljenim jelima. Potopite ih u vodu na desetak minuta i onda ih uključite u pripremu jela.Mogu ga koristiti deca,trudnice i doilje