Proso iz organske proizvodnje je visokokvalitetna žitarica sitnog semena. Jača bubrege, slezinu i pankreas. Najbolja je žitarica protiv kandidijaze. Proso sadrži približno isti procenat belančevina kao i pšenica. Povećava baznost organizma, a smanjuje njegovu kiselost. Na ovaj način sprečava rast i razvoj bakterija. Fungicid je. Ojačava bubrege, slezinu i pankreas. Pomaže kod prevencije pobačaja. Proso je bogato vitaminom B, posebno nijacinom, B17, B6, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, natrijumom, magnezijumom i cinkom. Smanjuje rast bakterija u ustima. Najbolja žitarica protiv prekomernog rasta kandide.
Proso je pogodno za upotrebu u ishrani ljudi koji pate od celijakije. Ljudima koji imaju problema sa tiroidnom žlezdom ne preporučuje se velika konzumacija prosa, jer ono sadrži inhibitore tiroidne peroksidaze. Slatko-slani ukus. Kuva se bez ili sa sasvim malo soli.
Kuva se 1 šolja prosa sa 3 šolje vode i prstohvatom soli 30 minuta. Može se koristiti kao sastojak u salatama, prilozima, varivima i drugim jelima, a poznato je i kao osnova za kašu ili za proizvodnju brašna.