Fonio je po mišljenju mnogih hrana budućnosti. U pitanju je drevna žitarica koja nam dolazi sa afričkog kontinenta. Sitnog je zrna, nalik na proso, mada kako nam dolazi oljuštena po izgledu donekle podseća na kus kus. Veoma je hranljiva, orašastog ukusa, obiluje vlaknima, prirodno ne sadrži gluten, sadrži vrlo malo kalorija a bogata je proteinima. Fonio sadrži visoku koncentraciju gvožđa, pa može biti od pomoći protiv anemije, a sadrži i folnu kiselinu i druge amino-kiseline. Esencijalne amino-kiseline koje fonio sadrži, posebno cistin i metionin, mogu pomoći u detoksikaciji jetre i organizma uopšte. Danas se ubraja u takozvanu superhranu i često se opisuje kao “nova kinoa”. Fonio je u svetu sve popularniji, jer osim što je veoma hranljiv, vrlo se brzo i jednostavno priprema u obrocima.Fonio ima sitno zrno bele boje, nalik prosu. Fonio je integralna žitarica, što znači da se koriste sva tri dela zrna – mekinje, endosperm i klica. Integralne žitarice se široko smatraju nutritivno znatno vrednijim i zdravijim od rafinisanih žitarica.Prema dostupnim podacima, 45 g žitarice fonio sadrži 170 kalorija, 2 g proteina, 39 g ugljenih hidrata, 0,5 g masti, kao i 4% preporučeno dnevnog unosa biljnih vlakana i 4% preporučeno dnevnog unosa gvožđa. Fonio je takođe dobar izvor vitamina B, uključujući tiamin, riboflavin i niacin. Prema podacima koje daje FAO, fonio sadrži najviše kalcijuma od svih žitarica, pa je zato pogodan za ishranu onih koji ne konzumiraju mleko, kao što su vegani i osobe sa intolerancijom na laktozu. Fonio takođe sadrži bakar, cink i magnezijum.
Fonio je dobar za ishranu osoba koje ne koriste namirnice životinjskog porekla ili druge namirnice bogate proteinima. Tipična porcija fonia sadrži oko 10% preporučeno unosa esencijalnih amino-kiselina, sa izuzetkom lizina.Proteinski sastav fonia je sličan sastavu pirinča, s tim što fonio sadrži znatno više sumpornih amino-kiselina metionina i cisteina, koji nema dovoljno u pšenici, kukuruzu, pirinču i ječmu. Metionin je esencijalna amino-kiselina, što znači da se mora unositi u organizam ishranom.Fonio prirodno ne sadrži gluten, pa zato mogu da ga koriste osobe koje su osetljive na gluten ili ga izbegavaju u ishrani. Ipak, osobe koje boluju od celijakije mogu da koriste samo namirnice koje imaju sertifikat “bezglutenska namirnica” zato što je samo tada sigurno da nije došlo do kontaminacije namirnice glutenom iz drugih izvora.Fonio sadrži otporni skrob, koji se mnogo teže i sporije vari i apsorbuje u tankom crevu. Otporni skrob donosi različite zdravstvene dobrobiti i može da doprinese smanjenju rezistencije na insulin i regulaciji nivoa šećera u krvi. Osim toga, fonio ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da je namirnica koju treba da imaju u vidu oni koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi.Fonio se može pripremati na razne načine. Tradicionalni afrički način je na način sličan pripremi kuskusa (kuvana cela žitarica sa prilozima od povrća), kaše, kao i napitaka. Kao i od ostalih žitarica, i od fonija se dobija brašno koje se može koristiti za pripremu hleba, peciva i kolača.